Vad nyanlända flyktingar får.

Det finns några personer i min närhet som har lätt att ta till sig allt negativt som rapporteras om i synnerhet invandring, integration och vad det kostar. Exempelvis tror de på propagandan som nazisttidningen Fria Tider klippt och klistrat ihop från utvald information hos försäkringskassan.

Den som säger typ att alla invandrare retroaktivt får alla bidrag som någonsin funnits, varje månad och hamnar på en summa runt 22 000 kronor. (Spännande! När jag gick på Soc för två år sedan fick jag 3800 kr i månaden efter hyra, el, försäkringar och mediciner. Undrar vad jag gjorde för fel. För svenskklingande efternamn kanske?)

Jag har därför bestämt mig för att reda ut detta en gång för alla. Det har folk gjort förut, men jag vill sammanfatta eftersom behovet finns.

Börjar med denna från regeringen.se då:

”Nyanlända familjer får mer ekonomiskt bidrag än infödda svenskar”

Huvudregeln är att personer som invandrar ska ha jobb eller annan egen försörjning för att få uppehållstillstånd eller ha uppehållsrätt i Sverige. Dock kan flyktingar och andra skyddsbehövande och deras anhöriga som inte har jobb få statlig etableringsersättning under de två första åren i Sverige. Ersättningen ligger på ungefär samma nivå som försörjningsstödet till vilken familj som helst i motsvarande ekonomiska situation. För att få full ersättning krävs deltagande på heltid i svenskundervisning, arbetsförberedande insatser och samhällsorientering.

På nätet cirkulerar påståenden som räknar upp olika förmåner som en nyanländ arbetslös mamma med tre barn kan få. Beräkningen baseras på ett specifikt exempel som har konstruerats enkom för att maximera påstådda bidrag på ett sätt som inte är möjligt i praktiken. Det är till exempel inte möjligt att få föräldrapenning för samma tid som man har etableringsersättning. Som källa till beräkningen anges ofta Statskontoret. På sin webbplats tillbakavisar Statskontoret att myndigheten är källan till uppgiften.

Detta betyder alltså att summan är densamma som för alla som går på Soc! Och den får man i två år! De måste gå en massa kurser, praktik och lära sig om vårt samhälle för att få pengarna!

Beräkningarna från Fria Tider är alltså nazistiska fantasifoster! Antar att vi lär gå igenom dem.

 1. Om du deltar i en etableringsplan på heltid får du 308 kronor per dag, fem dagar i veckan. Fas 3 ger 320 kr per dag. TVÅ ÅR är tiden som detta kan betalas ut. Inte mer.
 2. Nej, du kan inte få föräldrapenning för samma tid som du får etableringsersättning.
 3. Etableringstillägg: Du får 800 kronor för varje barn som inte har fyllt
  11 år. Du får 1500 kronor för varje barn som har fyllt 11 år. Du kan som mest få etableringstillägg
  för tre barn. Om du har mer än tre barn räknas de tre äldsta barnen.
 4. Barnbidrag: 1050 per barn. 640 extra vid fler barn.
 5. Bostadsersättning/Bostadsbidrag/Soc: Som högst 3900 kr/månad. Ej för boendekostnad över 5700 och ej för boendekostnad upp till 1800 kr. Gäller endast ensamhushåll.
 6. Retroaktiv föräldrapenning finns inte längre och kunde heller inte kombineras med Soc eller erableringsersättning.
 7. SFI-bonus på 12.000 kr. Tas ut av cirka 2% av de SFI-studerande, och kan som MEST vara 12000. EN GÅNG.
 8. Får du underhållstöd för fler än två barn får du lägre etableringstillägg. Får du underhållsstöd för tre barn så får du bara etableringstillägg för dina två äldsta barn. Får du underhållsstöd för fyra eller fem barn får du etableringstillägg för det äldsta barnet. Får du underhållsstöd för sex barn eller fler kan du inte få etableringstillägg.

SÅ:

Etableringsersättning: 6160 kr per månad.

Etableringstillägg: 800 för barn upp till 11 år. Äldre barn 1500 kr. Max till tre barn.

Barnbidrag: 1050. tillägg 640 kr. 3754 kr.

Bostadsersättning/Bostadsbidrag: 4000 enligt uträknare på försäkringskassan.

Vi säger att vi har en mamma med make (också med 6160 kr i månaden) och tre barn, två under 11 och en som är tonåring. Det blir 17000 kr med allt inräknat. Om båda makarna ska vara med i exemplet 23160 kr.

Skillnaden från en inhemsk svensk medborgare i samma situation är vad jag kan förstå de 800/1500 kronorna i tillägg. Eller nej! En Soc-morsa får ju också ersättning för sina hemmaboende barn! Från 1640 till 3250 per unge beroende på ålder.

Finner på Socialstyrelsens hemsida att riksnormen för en familj som denna är 14260 kr i utgifter varje månad.

Argh! Jobbigt, men härda ut lite till.

Efter att basgrejerna är betalda har familjen alltså 9000 kr kvar. Det skall täcka dagis- och fritidsavgifter, alla färdmedel, sjukvård, saker till hemmet, bredband, mobiler, ev bil, försäkringar, nöjen, sånt som går sönder, ja ni vet. Allt sånt.

Jag kan inte se att detta ger något ekonomiskt utrymme till glidande, frosseri, semestrar, prylar eller skoj.

DET ÄR ALLTSÅ LIKA HEMSKT ATT VARA NYANKOMMEN OCH ARBETSLÖS SOM ATT VARA FAS 3:ARE, ARBETSLÖS, SJUK ELLER LEVA PÅ EKONOMISKT BISTÅND PÅ VANLIG VÄG.

Den som vill påstå att man lever gott på denna nivå kan stoppa upp sig själv i arslet. I have been there. Folk är där varje dag, år efter år. Det är hopplöst. Det är tärande. Det lämnar minus på kontona och stora hål i ens liv. Man skäms. Man kan inte vara med. Barnen får inga kläder, leksaker, coola grejer eller aktiviteter. Att klippa sig eller uppsöka sjukvården är lyx. Semester finns inte på många år. Boendet förfaller. Allt förfaller. Att överleva är inte samma sak som att LEVA.

Tack för att ni läste.

Kassakollen

regeringen.se

Riksnormen

Etableringsersättning

 

 

Annonser

One thought on “Vad nyanlända flyktingar får.

 1. Gud så bra. Jag älskar sånt här!
  Såg på ”inte rasist, men” om en artikel som spreds viralt om att en nyanländ familj fick typ 40000 i månaden i all framtid. Och hur folk ba ”fyyy fan och här går vi och sliter”.
  De hade liksom inte ens förståndet att resonera kring och förstå att det givetvis inte är möjligt att få sådana summor.
  Själv kände jag: fatta om det varit sant! Hur jävla fint och coolt om vi bott i ett land där nya människor fick 40000 spänn och ett ”välkommen hit!”. Men det var det ju ingen som skrev. Såklart. För allt ska ju vara rättviat fast bara om man är ”svensk”. Gaaaaaahhh!! Blir galen!!!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s