Att ta körkort med ADHD

Blondinbella är en av få offentliga personer i Sverige som har berättat öppet om sin ADHD-diagnos. För en vecka sedan skrev hon om sina svårigheter med att ta körkort och förklarade att ADHD:n försvårar för henne. Genast var det folk som hoppade på henne och anklagade henne för att skylla ifrån sig. (Att hoppa på BB är i vanliga fall inget jag har problem med, pga. orsaker) men när det kommer till diagnosen måste jag ta bladet från munnen.

Att skylla ifrån sig och att skylla på något är olika saker. 

Det är ett faktum att människor med ADHD-diagnos idag måste söka ett speciellt tillstånd från transportstyrelsen för att få ta körkort. Det är fakta att de som har ADHD har svårigheter med uppmärksamhet, koncentration och inlärning.

Om jag tar mig själv som exempel så tycker jag det är hemskt att köra bil. Jag blir stressad av att ha så många saker att hålla reda på: Bilen, vägen, andra bilar, bromsen, gasen, växlarna, speglarna, vägskyltar, färden samt om man övningskör även instruktioner och frågor från den man övningskör med. Nu är det ju liksom inte en försenad bok det handlar om, utan något som faktiskt kan vara direkt livsfarligt, både för mig själv, medpassagerare och andra på vägen.

Dessutom tycker jag att bilar är så otroligt tråkiga. Information om dem fastnar inte på min teflonhjärna. Kommer ihåg hur det skar sig på en gång med en bilskollärare som frågade vad min föräldrar har för bil och jag svarade: En stor.

För att inte tala om hur svårt jag har för att lära mig av en närstående. Pappa och jag började bråka så om en ilagd handbroms en gång att vi fick avbryta körningen och inte har kört mer sedan dess.

Allt detta är sådant som jag inte kan göra något åt. Visst, jag äter medicin nu som kanske gör det lättare för mig att koncentera mig, men det är också allt. Samma gäller för Bella, hon kan inte bara skärpa sig. Hon kan inte programmera om sin hjärna eller uppdatera den med ny programvara. Det är omgivningen som måste anpassa sig till oss, och inte tvärtom. Vi behöver en anpassad körskola. Jag vet inte om det ens existerar, men det borde det. Det eller så får vi väl ta körkort bara för bil med automatväxel, så som de har i Amerikat.

Här har vi någon som skyller ifrån sig:

Annonser

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

w

Ansluter till %s